o meni

Katarina Mrzelj, rojena 1975 v Ljubljani, je po opravljeni maturi leta 1995 na Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani, izpolnila obveznosti srednješolskega izobraževanja po programu oblikovanje, poklic industrijski oblikovalec. V  študijskem letu 1995-1996 se je vpisala  na Biotehniško fakulteto smer krajinska arhitektura. Leta 2003 je diplomirala na univerzitetnem študiju krajinske arhitekture z diplomo, Kič v vrtu, in s tem dobila pravico do strokovnega naslova, univerzitetna diplomirana inženirka krajinske arhitekture. Trenutno je samozaposlena v kulturi in je tudi članica Društva oblikovalcev Slovenije.

Glavna ponudba v studiu za krajinsko arhitekturo je NAČRTOVANJE NAGROBNIKOV V KOMBINACIJI Z RASTLINJEM.                                                              vzorci                                                                          

Po skupnem razgovoru se kupcu izriše nekaj idej izmed katerih se na koncu po njegovih željah izbere tista optimalna rešitev, ki mu oblikovalsko najbolj ustreza. Pri tem gre lahko za načrtovanje vrtnih elementov kot so npr.: klopi, mize, vodna telesa … ali pa za načrtovanje nagrobne plošče vključujoč celotno grobno polje v kombinaciji z vazo ali podstavkom za sveče skupaj z zasaditvijo, odvisno od želje vsakega posameznika. Na voljo pa je tudi možnost izbire manjših unikatnih daril kot so npr.: stojala za slike, manjše vaze in svečniki …

V studiu za krajinsko arhitekturo se ponujajo preproste in inovativne rešitve. Poudarek je na brezčasnem oblikovanju. Pri tem gre za mešanico zgodovinskih obdobij (ročni načini obdelave kamna), življenjskih stilov v popolni kombinaciji s sodobnimi trendi.
Za lažje razumevanje se stranki da na v pogled vzorce že narejenih obdelav kamna, da si tako laže predstavlja kakšne teksture je možno vnesti v določen kamen. Po tehnični razlagi se posameznikove predstave o izdelku združijo z oblikovalskimi idejami v končni izdelek. Vsak izdelek, ki je načrtovan je unikat. Pri tem se lahko iz obilice posameznih oblikovalskih možnosti izbere tista, ki najbolj ustreza željam naročnika o končni predstavi nagrobnika, vrtnega elementa ali posameznega elementa namenjenega izključno interieru.

 

 

Katarina Mrzelj je univerzitetna diplomirana inženirka krajinske arhitekture. Njeno delovanje je povezano z izredno specifičnim področjem in sicer z oblikovanjem grobov (grobnih parcel) in nagrobnikov. Pristop Katarine Mrzelj seveda ni usmerjen le k oblikovanju nagrobnika ampak k oblikovanju celote, ki vključuje tudi hortikulturni del, torej oblikovanje živega dela nagrobne parcele. Sistematičnost oblikovalske zasnove se kaže v trdnem spoštovanju uporabe domačega kamna in palete tehnoloških možnosti njegove obdelave, pri čemer se je dosledno naslonila na bogato kamnoseško dediščino Slovenije. Tudi izbira rastlin ne izstopa iz slovenskih in še zlasti ne tudi regionalnih okvirov. Celovitost načrtovanja, oblikovanja grobov in nagrobnikov vključuje tudi izbrano tipologijo napisov, kar z obliko spomenikov in zasaditvijo grobov predstavlja zares veliko spremembo na področju vizualnega ohranjanja spomina na mrtve.

Prof. dr. Janez Bogataj

—————————————————————————

Na Katarino Mrzelj ne gledam samo, kot na diplomirano inž. krajinske arhitekture ampak tudi kot oblikovalko prav posebne zvrsti oblikovanja – skrb za celostno podobo nagrobnikov in njihova vpetost v urbano okolico. Njena pričujoča dela so plod dolgoletne raziskave slovenskega avtohtonega materiala, kot je kamen, ki je že na prvi pogled izjemno težaven, predvsem za obdelavo. Oblikovalkina raziskava materiala in vsa sodobna tehnologija, ki je v sodobnem svetu na voljo, da čutiti, da odlično obvlada ta trd in neizprosen material in da se v svežih prečiščenih linijah, vendarle čuti potrebna eleganca in glamur ter globoko spoštovanje do kulturne dediščine. Pričujoča realizirana dela dokazujejo tudi veliko odgovornost v pomembnih rešitvah na področju trga, precej zanemarjenega glede tega dela oblikovalskega segmenta. Njene oblikovalske poteze se tudi odlično vključujejo z izbrano hortikulturno ureditvijo (barva kamna, izbor hortikulturnega zelenja …)

Doc. Nada Matičič Rožmanec